We blijven voornamelijk synthetische vezels gebruiken, maar ook natuurlijke materialen zoals wol en dons, en we hebben zeer hoge kwaliteitsnormen voor alle materialen die we gebruiken.
Volg onze algemene aanbevelingen om ervoor te zorgen dat uw product enkele jaren meegaat, maar bekijk ook altijd de ingenaaide verzorgingslabels, aangezien elk kledingstuk andere zorg nodig heeft:
Laat kleding niet te vies worden, maar probeer toch om sportkleding pas na 2 of 3 keer dragen te wassen en tussendoor te luchten. Dit helpt de functie van het materiaal veel langer te behouden.
Bewaar vieze was op een goed geluchte en droge plek en laat het niet te lang rondslingeren.
Keer de kledingstukken voor het wassen altijd binnenstebuiten. Dit zorgt voor behoud van de kleuren en prints.
Sluit alle ritsen, knopen, klittenband, etc. om het risico dat de stof beschadigd raakt tijdens het wassen te beperken.
We raden u aan om altijd vloeibaar en mild wasmiddel met een ecolabel te gebruiken. Let op de doseringsaanbevelingen. Overmatige hoeveelheden wasmiddel maken het spoelen lastiger en verminderen de functie van het materiaal.
Gebruik geen bleek, om verkleuring en functieverlies te voorkomen.
Gebruik geen wasverzachter, om functieverlies te voorkomen.
Was met soortgelijke kleuren en stoffen. Was bij voorkeur uw sportkleding tezamen.
Indien mogelijk, niet drogen in de droogtrommel (met uitzondering van dons, zie speciale verzorgingsadviezen).
Niet strijken. Als u toch moet strijken, keer het kledingstuk dan binnenstebuiten.
Begrijp wat de verzorgingssymbolen op het productlabel betekenen; gebruik daarvoor de volgende link: care labels
Veelgestelde vragen
Zorg goed en duurzaam voor je sportkleding.
Overmatig wassen van kleding kan een impact hebben op onze planeet, maar er zijn eenvoudige manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Het produceren en verkopen van producten die van hoge kwaliteit, duurzaam en lang meegaand zijn, is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Want een langere levensduur betekent minder materiaal- en hulpbronnenverbruik. Soms is het zo eenvoudig. De verzorging van kleding is echter een onderdeel van de levenscyclus van een product dat moeilijker te beheersen is. Intensieve sportactiviteiten zorgen ervoor dat kleding vaak gewassen moet worden.
Maar elke wasbeurt verbruikt waardevolle hulpbronnen en is verantwoordelijk voor tot wel 20% van de totale milieu-impact van een kledingstuk. Om ervoor te zorgen dat onze performance-kleding op de juiste manier wordt gewassen, hebben we enkele aanpassingen gedaan aan onze labels. Daarop vind je algemene onderhoudsinstructies, en ja, ook een QR-code die je naar onze website leidt. Daar vind je algemene tips voor het onderhoud van Odlo-kleding en informatie over de herkomst ervan. Juiste wasmethoden zorgen voor een langere levensduur van het product. Maar ook andere eenvoudige stappen – zoals het twee of drie keer dragen van kleding vóór het wassen – kunnen helpen.
Beperking van microvezelafgifte tijdens het wassen
Textiele microvezels afkomstig van synthetische stoffen vormen meer dan een derde van het microplastic in de oceanen – een schokkende statistiek. Onderzoek toont aan dat dit microplastic zich ophoopt in het milieu, met name in de oceaan (aangetroffen in plankton, vissen en zelfs in de voedselketen). Dat is een groot probleem waarbij wij kunnen helpen. Deze week hebben Britse onderzoekers een robuuste nieuwe testmethode gepubliceerd voor het meten van microvezelafgifte. Daarmee kan Odlo de vezelafgifte testen en het afvalwater van onze materiaalleveranciers analyseren – te beginnen bij de materialen die we in grote hoeveelheden gebruiken. Ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen: door minder vaak te wassen, kleding te luchten of lokaal schoon te maken waar nodig. Volle wasmachines zorgen daarnaast voor minder wrijving tussen kledingstukken en dus minder vezelverlies. Het gebruik van vloeibaar wasmiddel helpt – poederwasmiddelen verhogen daarentegen de afgifte van vezels. Beperk daarnaast ook de droogtijd door kleding ’s nachts op te hangen. Dat bespaart bovendien energie. Door deze eenvoudige regels te volgen, verlengen we de levensduur van onze sportkleding. En daarmee verminderen we onze ecologische impact op de planeet én besparen we geld. De natuur helpen gaat niet altijd over grote daden, maar over het aanpassen van kleine gewoonten die een grote impact kunnen hebben.