Sluit je ogen en denk aan je perfecte trailrun. Voor mij is dat eind april, net voor de schemering. Ik sta op een parkeerplaats – waarschijnlijk ergens in de buurt van Alpthal in Zwitserland. De lucht begint al van kleur te veranderen, en het is fris, maar niet koud. Ik zet mijn hoofdlamp aan en loop de eerste drie kilometer over een grindpad, voordat het enkele honderden meters steil omhoog gaat en ik net op tijd de zonsondergang boven de Grosser Mythen zie. De volgende 90 minuten hoef ik nergens anders aan te denken dan de ene voet voor de andere te zetten. Zo voelt geluk.
Stel je nu voor – nog steeds met je ogen gesloten – dat je op dit moment daar bent. Welke kleding draag je tijdens deze run? Het is ongeveer 6 graden en jij kiest in elk seizoen eerder voor functionele kleding van natuurlijke vezels. Trek je een licht, strak aansluitend shirt aan met daarover meerdere lagen? Misschien een synthetische basislaag uit onze X-Light-serie, gecombineerd met een zwaardere tussenlaag van merinowol, laten we zeggen met een stofgewicht van 200 g/m²? Lichter? Zwaarder?
Dankzij zijn veelzijdigheid wordt merinowol al jaren beschouwd als het wonderkind onder de materialen. Of het nu deel uitmaakt van een materiaalmix of voor 100% uit merinowol bestaat, of je nu wandelt, rent, skiet of het in het dagelijks leven draagt – de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Maar omdat merinowol, zoals de naam al zegt, wol is, wordt het ingedeeld in verschillende gewichten of grammages, die elk geschikt zijn voor verschillende activiteiten en temperaturen. Maar welk gewicht past wanneer? En, nog (be)langrijker, wat past bij jou?
Het gewicht van merinowol wordt ook wel grammage of stofgewicht genoemd en wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter (g/m²). Hoe hoger het getal, hoe zwaarder en warmer het kledingstuk – en omgekeerd. Merinokleding met een lager stofgewicht is ontworpen voor hogere temperaturen in de lente, zomer en herfst, terwijl zwaardere kledingstukken geschikt zijn voor koudere klimaten, de winter en werken in de buitenlucht.
In de winter, wanneer wol ons comfort en prestaties moet bieden, wordt een stofgewicht van minimaal 200 g/m² aanbevolen. In de zomer is 130 g/m² gebruikelijk: licht, luchtig en ademend. Pure, natuurlijke comfort. Maar waarvoor moet jij kiezen?
Merinokleding met 115 tot 160 g/m²
In de wereld van wol wordt dit stofgewicht als licht of zelfs luchtig beschouwd. Met een gewicht van 130 tot 150 g/m² zijn dit shirts of boxershorts die je dagelijks draagt. Ze voelen heerlijk zacht aan op de huid. Afhankelijk van de kleur en de weeftechniek kan het kledingstuk zelfs een beetje doorschijnend zijn, maar zeker niet transparant. Lichte merinowol heeft veel toepassingsmogelijkheden: als T-shirt voor dagelijks gebruik (afhankelijk van de snit), als basislaag tijdens het wandelen of zelfs als shirt of basislaag tijdens het hardlopen (afhankelijk van of je natuurlijke of synthetische vezels verkiest en of je het van nature snel warm of koud hebt). Wol voert vocht niet zo snel af als synthetische vezels, maar is ademend en laat damp ontsnappen – in haar eigen tempo en met haar eigen dispersie-eigenschappen. Het mooie van deze lichte grammages is hun veelzijdigheid: op maandag draag je je merino-shirt op kantoor en op dinsdag ga je er een bergloop mee maken. Ophangen, laten drogen en weer door. Je zult versteld staan van wat merinowol allemaal kan! Hier zie je een voorbeeld van lichte functionele kleding met merino. Van hardlopen en wandelen tot het dagelijks leven: jouw ultralichte merinokleding gaat altijd en overal met je mee.
Merinokleding met 190 tot 220 g/m²
Dit is de middelzware categorie als het om merinowol gaat: warm genoeg om mee te skiën en snowboarden, maar toch koel genoeg als je gewoon op zoek bent naar lange merino-onderkleding voor ijskoude winterdagen. Het materiaal is nog steeds een beetje doorschijnend, maar nauwelijks merkbaar. Het voelt iets dikker en warmer aan – de perfecte isolatielaag. Voor mijn trailrun in Alpthal – mijn ideale trainingsloop – zou ik waarschijnlijk dit merinogewicht kiezen: dik genoeg om me warm te houden, maar toch ademend genoeg zodat ik bij een hartslag rond de 160 niet oververhit raak. In combinatie met een windjack zou het met slechts deze twee lagen zelfs tien graden kouder kunnen zijn zonder dat ik begin te rillen. Na de run hang ik mijn merinokleding te drogen en kan ik deze bij mijn volgende outdooravontuur weer aantrekken. Ter vergelijking: zware katoenen T-shirts hebben waarschijnlijk een vergelijkbaar stofgewicht per vierkante meter, maar qua prestaties totaal andere eigenschappen. Hier zie je een voorbeeld van een basislaagset van 200 g/m² merinowol:
Merinokleding vanaf 260 g/m²
Als je veel buiten werkt, tijdens het sporten snel last hebt van kou of gewoon de warmte, het comfort en de natuurlijke prestaties van zware merinowol waardeert, dan is dit de ideale gewichtsklasse voor jou. Zware merinokleding houdt je heerlijk warm wanneer je stilzit, maar is tegelijkertijd met elke vezel klaar voor actie zodra je weer in beweging komt (tot op zekere hoogte – sommigen krijgen het bij toerskiën of hardlopen te warm). Het materiaal blijft ademend, voelt zacht aan op de huid en heeft van nature temperatuurregulerende en geurbestendige eigenschappen, maar de stof is duidelijk dikker en warmer dan de eerder beschreven gewichtsklassen. Dit stofgewicht is ideaal voor koude dagen op de piste, winderige winterwandelingen of knusse avonden bij een warm vuur. Je kunt het met of zonder basislaag dragen – het resultaat blijft hetzelfde: ultieme warmte en comfort.
Wat je ook draagt in de bergen of in de buitenlucht, experimenteren met merinokleding is een spel van mogelijkheden. Stap jij de hele winter niet van je fiets? Je merinokleding fietst met je mee. Ren je in de hitte? Je merinokleding rent met je mee. Sta je om de dag op de piste? Ja, ook daar gaat je functionele merinowolkleding met je mee. Jouw avonturen kennen geen grenzen.
Bovendien scoort merinokleding hoog op het gebied van stijl en elegantie: voor mij is het die combinatie van verfijning en prestaties die me zo'n twintig jaar geleden overtuigde. En dat zal niet snel veranderen.